Se tudi vi vedno izogibate nakupu novih čevljev samo zato, ker ne veste, katero velikost izbrati in ali bo čevelj primeren za vaše stopalo? Ste vsakič pod stresom, ko je treba kupiti nove čevlje za otroka? Potem pa se še velikosti med posameznimi znamkami razlikujejo ali pa ugotovite, da se notranja dolžina čevlja, ki jo je podal proizvajalec, ne ujema s tisto, ki ste jo vi namerili…

Tudi sama sem pogosto odlašala nakup čevljev iz podobnih razlogov. Da bi vam olajšali nakup, pri Barefoot Booby vse modele čevljev izmerimo in meritve prikažemo v tabeli velikosti. Vaša naloga je samo, da izmerite stopala in glede na ostale lastnosti stopala izberete primerne čevlje.

V tem zapisu bom predstavila tri najbolj pogoste načine, s katerimi lahko na preprost način izmerite stopala. Opozorila vas bom, na kaj morate biti pozorni, da bodo meritve čimbolj natančne in na dodatni prostor v čevlju, ki je nujno potreben za naravno gibanje stopal in prstov. Na koncu bom opisala še, na katere ostale lastnosti stopal je treba biti pozoren pri izbiri čevljev.

Zakaj je pomembno, da pred nakupom čevljev izmerite stopala?

Neprimerna obutev stiska prste in jim ne dopušča njihovega naravnega gibanja. V premajhnih in preozkih čevljih lahko pride do deformacij stopal, še posebej pri otrocih, saj so njihova stopala bolj gibčna in mehkejša. Stopala nosijo vso težo telesa, vzdržujejo pokončno držo, skrbijo za stabilnost in ravnotežje, zato je treba poskrbeti, da se lahko naravno gibajo in prosto opravljajo svoje funkcije.

Iz istega razloga je pomembno, da pred nakupom izmerite stopala in glede na dejanske notranje mere čevljev izberete tiste, ki so najbolj idealne za vas.

Kako najlažje in najbolj natančno izmeriti stopalo doma?

Obstaja več načinov kako izmeriti nogo. Dolžino in širino lahko določite tako, da nogo obrišete, se postavite ob steno, ali pa nogo postavite v škatlo in označite ter odmerite najdaljši in najširši del noge. Dolžino noge lahko preprosto izmerite tudi z Plus12 merilcem.

Ne glede na to, kateri način boste izbrali, priporočam, da upoštevate naslednje nasvete, saj bodo le tako vaše meritve natančne.

 • Bodite natančni in raje dvakrat izmerite, da se prepričate ali je meritev pravilna.
 • Merite bosa stopala. Le za zimske čevlje se priporoča merjenje v nogavicah, če nosite pozimi debelejše nogavice.
 • Prosite nekoga za pomoč. Če merite sami, lahko dobite odstopanja, ker stopalo ni v naravnem stoječem položaju.
 • Najboljše, da izmerite obe stopali, saj se lahko razlikujeta.
 • Nogi naj bosta v naravnem stoječem položaju. Ena poleg druge in enakomerno obremenjeni, prsti pa naj bodo sproščeni.

Merjenje ob steni

Meni je ta metoda najljubša, saj je natančna, preprosta in ne rabite nobenih posebnih pripomočkov. Vse kar rabite je neko fiksno oporo, ob katero postavite stopalo. Lahko stopite ob steno, stopnico, stopite v škatlo ali v njen pokrov.

 1. Stopite ob steno, peta naj se le nežno dotika stene. Najboljše je da pred tem kar označite točko ob steni kamor boste postavili peto.
 2. Označite tik pred najdaljšim prstom in pazite, da je pisalo pravokotno na podlago.
 3. Oseba, katere stopalo se meri, naj stoji z ravnimi nogami in sproščenimi stopali ob steni. Peta naj se nežno dotika stene in naj ne pritiska premočno nanjo.
 4. Izmerite dolžino med steno in točko, ki označuje najdaljši prst.
 5. Širino izmerite na podoben način. Nogo z notranjo stranjo postavite ob steno ali rob škatle, stopalo naj se le nežno dotika. Lahko tudi narišete ravno črto na papir in stopite z notranjim delom stopala stopite ob njo. Označite najširši (malo pod mezincem) in izmerite širino med steno in točko, ki označuje najširši del stopala.

Obris stopala

Po mojih izkušnjah je ta metoda manj natančna, saj se hitro zgodi, da pisalo ni postavljeno navpično, temveč pod naklonom, kar močno vpliva na končni rezultat. Otroci so pa še težko pri miru ali jih pa žgečka. :)

Če se vseeno odločite za obris stopala na papir, pazite, da bo pisalo postavljeno pravokotno na papir.

 • Stopite na papir in enakomerno obremenite obe stopali. Pazite, da so prsti iztegnjeni.
 • Natančno obrišite stopalo z ostrim svinčnikom ali minco od kulija, ki je še ožja od svinčnika in je zato obris bolj natančen ;)
 • Izmerite dolžino od sredine pete do najdaljšega prsta. Ponavadi sta to palec ali kazalec.
 • Širino stopala dobite tako, da z ravno črto povežete točko na sredini pete in drugi prst. To je os stopala. Širino izmerimo v najširšem delu stopala pravokotno na os stopala.

Uporaba Plus12 merilca

S Plus12 merilcem lahko izmerimo samo dolžino stopala. Z njim je merjenje stopal preprosto in hitro, odličen pa je tudi, ker lahko z njim preverite notranjo dolžino vaših čevljev in pravočasno zamenjate obutev za večjo velikost.

 1. Dolžino stopala določite tako, da peto položite na modri lok in merilni trak z rdečo puščico nastavite na najdaljši prst. Peta naj se le nežno dotika merilca.
 2. Na hrbtni strani merilnega traku odčitate dolžino, ki že vključuje 12 mm dodatnega prostora. To je torej notranja dolžina primernega čevlja.
 3. Da dobite dejansko dolžino stopala morate od izmerjene vrednosti odšteti 12 mm.

Merilec Plus12 uporabljam tudi za merjenje notranjih dolžin čevljev v Barefoot Booby, saj je uporaba preprosta, hitra in natančna.

Dodatni prostor v čevlju za gibanje in rast stopal

Ko ste izmerili stopala, je treba dobljenim vrednostim dodati še nekaj milimetrov, ki stopalu v čevlju nudijo prostor za gibanje, pri otrocih pa tudi prostor za rast.

Trenutne raziskave priporočajo, da k izmerjeni dolžini stopala dodate 10-12 mm. Vendar pri izbiri čevljev in dodatnega prostora, ki ga potrebujete v njih, vedno upoštevajte tudi starost, način hoje, vrsto obutve in obliko prstnega dela čevlja in stopala.

 • Optimalna zaprta obutev za odrasle naj ima 12 mm prostora, in le izjemoma manj kot 10 mm. Izjema je, kadar se čevlji nosijo na boso nogo, se prstni del čevlja idealno ujema z obliko stopala ali se čevelj lepo prilega peti in fiksira, da se stopalo ne premika naprej.
 • Pri zimskih čevljih, ki jih navadno nosimo z debelejšimi nogavicami, je dodatni prostor lahko tudi 15 mm. Prav tako tudi pri pohodnih čevljih, kjer pri hoji navzdol stopalo zdrsne naprej.
 • Sandale in balerinke naj imajo 7-10 mm dodatnega prostora.
 • Pri malčkih, ki so komaj shodili, ne otežujte hoje s prevelikim čevlji. Za prve korake je dovolj 6-8 mm dodatnega prostora, saj se drugače čevlji radi sezuvajo in so nerodni za hojo. Vendar pa to pomeni, da jih boste mogli hitreje zamenjati, saj nimajo prostora za rast.
 • Pri aktivnih otrocih, ki hodijo samostojno že pol leta, izberite čevlje z 10-12 mm prostora, da imajo dovolj prostora za rast. Pomembno je, da otroci hodijo naravno, se ne spotikajo in ne premetavajo nog.
 • V čevljih naj nikoli ne bo manj kot 5mm dodatnega prostora. Takšni čevlji so premajhni, ker je v njih omejeno naravno gibanje stopal.
 • Optimalna notranja širina čevlja je 2-5 mm večja od širine stopala.
 • Prsti v čevljih ne smejo biti stisnjeni skupaj, zato je pomembno tudi, da se oblika prstnega dela čevljev ujema z obliko stopala.

Vse to so seveda le priporočila, najbolj pomembno je da imate dober občutek v čevlji, da se stopalo lahko prosto giba, čevelj pa lepo prilega in fiksira na stopalo. Če se vam sezuva, se spotikate, ali kakorkoli drugače vpliva na vašo hojo, potem raje vzemite manjše. Še vedno pa pustite najmanj 5 mm dodatnega prostora, ki omogoča prosto gibanje prstov in stopala v čevlju.

Druge lastnosti stopal

Meritve naj vam bodo v pomoč pri izbiri primernih čevljev, še vedno pa je treba na koncu preveriti tudi ali kako se čevelj prilega vaši obliki stopala. Na prileganje čevlja poleg dolžin in širine vplivajo še širina pete in gležnja, višina narta, volumen in oblika stopala, oblika prstnega dela in dominanten prst.

Za te lastnosti ni natančno določenih mer, ki bi določale kdaj je na primer nart nizek ali visok, so pa te lastnosti vseeno pomembne pri iskanju čevjlev, ki se čimbolj idealno prilegajo vašim stopalom. Te lastnostni najlažje ugotovite z opazovanjem in primerjavo stopal z drugimi stopali. Če je čevelj treba tesno zavezati, da se lepo fiksira na nogo, ima ta oseba najverjetneje ozek gleženj, če je treba vezalke zategniti povsod, do spodnjega dela, gre verjetno za nizek nart. Če peta pogosto pleše v čevljih je najverjetneje ozka. Obliko stopala pa primerjajte z obliko čevljev in ko boste našli prave boste hitro ugotovili, kakšna oblika čevljev se ujema z vašim stopalom.

V spletni trgovin Barefoot Booby se bomo trudili, da bomo podali čimveč informacij o posameznem modelu čevljev in o tem kakšnim stopalom se najbolj prilegajo. Seveda so dobrodošle tudi vse vaše povratne informacije, saj bodo v pomoč tako nam ko tudi našim strankam. Pišete nam lahko na hello@barefoot-booby.com, ali pa se oglasite preko našega Instagram in Facebook profila.

Izbira primerne obutve

Ko ste določili idealno dolžino čevlja (dolžina stopala + dodatni prostor za gibanje in rast) in ugotovili lastnosti vaših stopal se lahko lotite izbire čevljev. Vsi čevlji v naši spletni trgovini imajo v tabeli velikosti navedene notranje mere. Vsem modelom čevljev sami s Plus12 merilcem izmerimo notranjo dolžino, s Clevermess (otroški čevlji) ali teleskopskim (odrasli čevlji) merilcem pa notranjo širino. Meritve naj vam bodo v pomoč pri izbiri čevljev, še vedno pa so možna odstopanja od navedenih dimenzij, prav tako se lahko razlikujejo od meritev proizvajalca.

V trgovini lahko izdelke filtrirate glede na širino stopala in si ogledate ostale lastnosti v opisu izdelka. Seveda lahko filtrirate tudi po drugih lastnostih – vrsti čevlja, barvi, znamki, materialu itd.

Če ste med različnimi velikostmi, svetujem, da raje preverite modele druge blagovne znamke. Preveliki čevlji lahko vplivajo na hojo, še posebej pri otrocih, manjši pa bodo primerni le kratek čas, potem pa jih boste mogli ponovno zamenjati. Navadno se dimenzije med posameznimi znamkami razlikujejo in mogoče boste pri drugi znamki našli vašo idealno velikost.

Če niste prepričani, katera velikost je prava ali imate težave pri ugotavljanju lastnosti stopala vam bomo z veseljem pomagali in svetovali. Pišite nam na hello@barefoot-booby.com, dodate lahko tudi fotografije stopal ali pa se dogovorite za obisk v naših prostorih.